Bachata

Bachata komt oorspronkelijk uit Dominicaanse Republiek, wordt met een partner gedanst. Op verschillende plaatsen in de wereld wordt bachata op verschillende manieren gedanst. Er zijn geen strakke regels. In grote lijnen vallen drie danswijzen te onderscheiden:

Dominicaanse stijl
Er wordt gedanst op enige afstand terwijl elkaars handen worden vastgehouden. Vaak worden er veel snelle tussenpasjes gezet. De bewegingen zijn doorgaans spontaan en aangepast aan het specifieke nummer. Draaien worden zelden gemaakt. Complexe combinaties van draaien (zoals bij salsa) worden nooit gemaakt. De laatste jaren heeft de Dominicaanse dansstijl zich gemengd met reggaeton invloeden. De Dominicaanse stijl is de meest geavanceerde en creatieve bachata dansstijl.

 Dansschool stijl
Op dansscholen in de VS en Europa wordt bachata vaak geleerd in een klassieke danshouding waarbij beide danspartners dicht tegenover elkaar dansen met hun rechterhand achter op de rug van de partner. Er worden meestal geen snelle pasjes gemaakt. Daarentegen worden vaak wel enkele draaien geleerd.

Antilliaanse stijl
Op Curaçao – en vanuit daar overgewaaid naar Nederland en zelfs naar andere landen – is een bachata danswijze ontstaan waarbij telkens op de vierde (laatste) tel van de maat een heup wordt opgetild en een ‘hopje’ wordt gemaakt. De oudere generatie Antillianen tilt daarbij soms ook de schouder op. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat zo’n hopje een vast onderdeel is van bachata dansen. In het land van herkomst, de Dominicaanse Republiek, wordt dit hopje echter niet gebruikt.

De les
U leert het fundament van de dans: connectie met danspartner. Tijdens de lessen blijft hier de focus op liggen. De basispassen- en technieken worden besproken en aangeleerd. Wanneer de basis van Bachata is gelegd, voegen we steeds meer techniek toe en leert u nieuwe figuren. Op deze manier leert u goed dansen onder leiding van professionele docenten. Later in de cursus wordt er ook aandacht besteedt aan muzikaliteit, timing, lichaamshouding, styling en individuele verbeterpunten.

Tijdens de lessen wordt er gewisseld van danspartner. Zo leert u met verschillende mensen dansen en leert u de medecursisten op een leuke wijze kennen.

Inschrijven Proefles aanvragen