Salsa

Salsa is een zeer populaire dans van hoofdzakelijk Cubaanse oorsprong. De naam komt van een populair radioprogramma gesponsord door een fabrikant van pikante tomatensaus. Het is ook mooi meegenomen dat de dans meer sensueel – pikanter – is dan de meeste andere Latijns-Amerikaanse dansen en ten onrechte denkt men dikwijls dat de naam daarvandaan komt. Salsa wordt gedanst op salsamuziek.

Vroeger werd er in Nederland alleen rechtsvoor (Antilliaanse stijl) gedanst. Maar tegenwoordig zijn er verschillende manieren om Salsa te dansen: op de eerste tel (op de een; de zogenaamde Cubaanse, Casino, Puerto Ricaans of LA-stijlen), op de tweede tel (de zogenaamde New York-stijl, nauw verwant aan de Mambo), op de 3e tel (veel Antillianen dansen op de 3) of op de 4e tel (o.a. de Son wordt op de 4e tel gedanst). Maar dit allemaal met linksvoor.

Salsa is geen statische stijl maar legt de nadruk op beweging. Dat betekent ook dat er geen vaste volgorde is waarin wordt gedanst. De man leidt en bepaalt aan de hand van de muziek de figuren. Er wordt niet over de vloer bewogen maar alles wordt ter plaatse gedanst. Ingewikkelde figuren met de armen zijn typisch voor de salsa. De voeten doen alleen de basispas met enkele beperkte varianten.

Een set danspassen in een salsadans is onderverdeeld in 8 tellen verdeeld over twee maten van 4 tellen. Omdat de 4e en 8e tel vaak een rust is wordt er vaak op de volgende manier meegeteld:

1, 2, 3… 5, 6, 7…

Dezelfde tellen worden muzikaal gezien ook wel gegeven als

1 en 2 … 3 en 4 …,

en wel als één 4/4 maat, wat veel eenvoudiger te begrijpen is.

De les
U leert het fundament van de dans: connectie met danspartner. Tijdens de lessen blijft hier de focus op liggen. De basispassen- en technieken worden besproken en aangeleerd. Wanneer de basis van Salsa is gelegd, voegen we steeds meer techniek toe en leert u nieuwe figuren. Op deze manier leert u goed dansen onder leiding van professionele docenten. Later in de cursus wordt er ook aandacht besteedt aan muzikaliteit, timing, lichaamshouding, styling en individuele verbeterpunten.

Tijdens de lessen wordt er gewisseld van danspartner. Zo leert u met verschillende mensen dansen en leert u de medecursisten op een leuke wijze kennen.

Inschrijven Proefles aanvragen