West Coast Swing

West Coast Swing (WCS) is een partner dans met haar wortels in Lindy Hop. Je kan er veel over lezen op wikipedia en nog veel meer van zien op youtube.

De dans is herkenbaar door een grote mate van improvisatie (zowel door haar als door hem) en door een techniek die ook wel ‘compressie’ wordt genoemd. Compressie is het gecontroleerd opvangen van de energie van je danspartner als ze, vaak na de uitvoering van een patroon, op een redelijke snelheid op je af komt. Het opvangen en weer terugleiden van je partner (en haar energie) wordt ook wel compressie genoemd.

Binnen de WCS zijn er verschillende fundamentele basispatronen die al snel kunnen worden uitgebreid met een aantal alternatieve basispatronen. Zo is er een Starter Step, een Side Pass, een Push Break, en een Whip. Alternatieve patronen zijn oa de Left Side Pass, de Right Side Pass, de Tuck Turn, de Sugar Tuck en de Whip. Vrijwel alle andere patronen in WCS zijn variaties van deze basispatronen.

Wat de Cross Body Lead in de Salsa is kan de Anchor Step in de West Coast Swing worden genoemd. Deze Anchor step wordt gebruikt om het einde van een patroon te kenmerken en de verbinding te markeren tussen de partners. Daarnaast gebruiken de paren veel elasticiteit in de dans welke ontstaat door het effect ‘push & pull’.

Wat deze dans vooral onderscheid van veel andere dansen is dat het op vrijwel elke muziekstijl kan worden gedanst. En juist dat heeft er in de VS voor gezorgd dat het al jaren een van de meest populaire koppeldansen is. Dat maakt het aan de andere kant ook wel weer lastig om de WCS te combineren met dansen als de Salsa, Bachata of Kizomba. Want hoewel je WCS op al deze muzieksoorten kan dansen heeft de WCS geen directe of indirecte link naar de Latin.

De les
U leert het fundament van de dans: connectie met danspartner. Tijdens de lessen blijft hier de focus op liggen. De basispassen- en technieken worden besproken en aangeleerd. Wanneer de basis van West Coast Swing is gelegd, voegen we steeds meer techniek toe en leert u nieuwe figuren. Op deze manier leert u goed dansen onder leiding van professionele docenten. Later in de cursus wordt er ook aandacht besteedt aan muzikaliteit, timing, lichaamshouding, styling en individuele verbeterpunten.

Tijdens de lessen wordt er gewisseld van danspartner. Zo leert u met verschillende mensen dansen en leert u de medecursisten op een leuke wijze kennen.

Inschrijven Proefles aanvragen